De familiesite Beijen/Beyen
door Laurens Beijen
De voorpagina
Het inhoudsoverzicht
De volgende pagina
De vorige pagina
De voornamenlijst
De fotogalerij
Zoeken op deze website
Reacties of vragen

Losse eindjes

Losse groepjes met de naam Beijen

Losse eindjes

In het verleden waren er in Nederland verschillende mensen of groepjes mensen met de naam Beijen die niet verwant waren met een van eerder genoemde vijf families. De afkomst van die groepjes is niet bekend en zal waarschijnlijk wel nooit bekend worden. Ze zijn inmiddels uitgestorven in de Beijen-lijn. Ik duid ze daarom aan als "losse eindjes".

De volgende pagina's in dit deel van de website hebben als titel:

 • Doen Beijensz. en andere patroniemdragers
 • Hendrik Beijen uit Duisburg en zijn familie
 • De Oudendorpse familie
 • De Westlandse familie Van Beijen
 • Diverse losse eindjes

  Ook de uitgestorven Dordtse familie zou als een los eindje kunnen worden beschouwd, maar vanwege de omvang bespreek ik die in een apart deel van deze website.

  Onechte losse eindjes

  Het komt voor dat losse eindjes bij nader inzien niet echt blijken te zijn.
  Natuurlijk is het het mooiste als je een los eindje kunt vastknopen aan een van de bekende families. Een voorbeeld waarbij dat gelukt is, wordt genoemd op de pagina over Laurens Beijen uit de achttiende eeuw.Losse eindjes uit Breyell en omgeving

  Het komt echter ook vaak voor dat vermeldingen van de naam Beijen achteraf blijken te berusten op lees- of schrijffouten. Een paar voorbeelden:

 • Een streekarchief heeft uittreksels van oude notariële akten op het internet gezet waarin vaak de naam Beijen voorkomt. Bij het goed bekijken van de originele handschriften blijkt daar echter Beijer te staan.
 • Op een internetpagina van de NRC is te lezen dat Teun Beijen bij de Olympische Spelen van 1924 in Parijs goud heeft gewonnen op het roeionderdeel twee zonder stuurman. Helaas heette de medaillewinnaar in werkelijkheid Teun Beijnen.
 • Een kop in De Gelderlander van 4 mei 1951 luidde: "PSV overtroefde ook DWS in de strijd om landstitel", met daaronder: "Een minuut voor einde scoorde Beijen de winnende goal". Deze speler, de midvoor van het team dat kort daarna landskampioen werd, heette echter Jan Bijen.
 • Op een website voor supporters van de voetbalclub Vitesse staat dat Frans Beijen in het elftal speelde waarmee Vitesse in 1950 promoveerde naar de hoofdklasse. In werkelijkheid heette die speler, volgens insiders een snelle linksbuiten, Frans Bijen.
 • Sinds 2015 speelde Peet Bijen in het eerste team van FC Twente. In 2020 stapte hij over naar ADO Den Haag. Ook zijn naam wordt vaak ten onrechte als Beijen geschreven.
 • Op de begraafplaats aan de Deurningerstraat in Hengelo staat een grafsteen met de tekst "Bid voor onze lieve man en vader Hendrikus A. Terhalle * 5-2-1879 † 5-4-1959 en onze lieve moeder Johanna H. Terhalle - Beijen * 5-11-1884 † 13-10-1965". In werkelijkheid heette de laatstgenoemde Johanna Hermina Bijen.

    
  De oud-sportarts dr. Aart Beijen

  Heel soms kom je ook een recent los eindje tegen: iemand met de naam Beijen of Beyen die niet in een van de schema's is in te passen. In het programma Keek op de Week van Van Kooten en De Bie op 29 maart 1992 had Rolf Krul bijvoorbeeld een gesprek met de oud-sportarts dr. Aart Beijen, die verschillende bekende sporters uit het verleden tot grote prestaties blijkt te hebben aangezet. Het gesprek is terug te zien op YouTube.


 •    De volgende pagina

  De voorpagina
  Het inhoudsoverzicht

  De bovenkant van de pagina
  Zoeken op deze website

  Reacties of vragen