De familiesite Beijen/Beyen
door Laurens Beijen
De voorpagina
Het inhoudsoverzicht
De volgende pagina
De vorige pagina
De voornamenlijst
De fotogalerij
Zoeken op deze website
Reacties of vragen

Beyen- en Beijenstraten

Er zijn in Nederland, voorzover bekend, twee straten en twee lanen die genoemd zijn naar leden van de families Beijen en Beyen. Verder is er een buurt Beijenveld, er was tot voor kort een weggetje met de naam Beijenwaard, in België is er een Beyenstraat en in Frankrijk een Rue de Beijen.
Er zijn ook diverse straten met een andere naam die door slordigheid soms worden aangeduid als Beijen- of Beyenstraat.

Hieronder volgt een overzicht. Aanvullingen zijn natuurlijk welkom.

De Burgemeester Beyenstraat in PernisAnton Beijen werd in 1853 geboren in Den Haag. Hij behoorde tot de tak Johan Franco van de IJsselsteinse familie (11.14). Zijn vader was Hendrik Johan Rudolph Beijen, de hoofdpersoon van de pagina Hendrik J.R. Beijen, minister van Oorlog.
Het is niet bekend welke opleiding Anton kreeg. Uit enkele archiefstukken blijkt dat hij als commissionair in effecten werkte.

In 1889 werd hij benoemd tot burgemeester van Pernis. Dat was in die tijd nog een landelijke gemeente van zo'n 2000 inwoners, al kwamen de Rotterdamse havens geleidelijk dichterbij.
Anton Beijen was ongetrouwd. Hij stond in Pernis bekend als een zeer vermogend man, en onderstreepte dat door gulle giften voor verschillende doeleinden.
In de zomer van 1916 overleed Anton Beijen onverwacht. Hij werd 63 jaar oud.

De gemeente Pernis werd in 1934 bij Rotterdam gevoegd.
Na de oorlog werden enkele straten in het dorp vernoemd naar burgemeesters van de voormalige gemeente. Een van die straten is de Burgemeester Beyenstraat.
Die straat had beter Burgemeester Beijenstraat kunnen heten: Anton heette Beijen, hij schreef zelf zijn naam zo, en in zijn benoemingsbesluit werd ook de naam Beijen gebruikt.

De Beyenstraat in ZevenaarDe gemeente Zevenaar heeft rond 1980 een aantal straten in de wijk De Methen vernoemd naar politici die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Europese samenwerking. Een van hen was Johan Willem (Wim) Beyen uit de Nieuwkapelse familie (7.2). Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1952 tot 1956. Meer over zijn verdiensten op Europees gebied staat op de pagina's J.W. Beyen, minister van Buitenlandse Zaken en Een proefschrift over Johan Willem Beyen.

Andere straten in de buurt van de Beyenstraat zijn genoemd naar onder andere Alcide De Gasperi (premier van Italië), Robert Schuman (minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk), Paul-Henri Spaak (minister van Buitenlandse Zaken van België) en Jean Monnet (een van de oprichters van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal). De Privaslaan is genoemd naar een voormalige Franse zusterstad van Zevenaar.

De Johan Willem Beyenlaan in MaastrichtOok in de wijk Randwyck in Maastricht is een aantal straten genoemd naar belangrijke Europese politici uit het verleden. Naast Johan Willem Beyen zijn onder anderen Joseph Bech (premier en minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg) en Gaetano Martino (minister van Buitenlandse Zaken van Italië) vernoemd. De Johan Willem Beyenlaan ligt vlakbij het congrescentrum MECC en het Academisch ziekenhuis Maastricht.

De Beyenlaan in WoerdenOok in de nieuwe wijk Waterrijk aan de zuidoostkant van Woerden zijn straten genoemd naar grondleggers van de Europese samenwerking: Johan Willem Beyen, maar ook onder anderen Paul-Henri Spaak, Jean Monnet, Robert Schuman, Altiero Spinelli, Alcide De Gasperi en Sicco Mansholt. De Beyenlaan loopt van de Spaaklaan naar de De Gasperilaan.

De buurt Beijenveld in BodegravenIn Bodegraven werd in de jaren 90 een nieuwe wijk gebouwd: Beijenveld. De wijk kreeg die naam omdat veel boerderijen in die omgeving vroeger in het bezit waren van leden van de IJsselsteinse familie Beijen. Beijenveld is nu een buurt binnen de wijk Bodegraven-Zuid. Er wonen ruim 600 mensen.
Meer hierover staat op de pagina Beijen-boerderijen in Bodegraven.

De Beijenwaard in SpijkIn Spijk bij Lobith in de gemeente Zevenaar lag tot voor kort tussen de Spijksedijk en de Rijn, die daar de grens vormt tussen Nederland en Duitsland, een terrein dat Beijenwaard werd genoemd. Aan een klein weggetje over dat terrein stond nog één woning: Beijenwaard 2. De naam Beijenwaard is waarschijnlijk niet ontleend aan mensen, maar aan insecten. Iets naar het westen ligt de Vliegenwaard, en bij Lathum in in het noordwesten van de gemeente Zevenaar de Muggenwaard.

De rechterfoto hierboven is in 2014 gemaakt door Sjani Beijen uit Rotterdam. Het bordje is er niet meer en de linkerfoto is ook niet meer actueel: in 2021 is in opdracht van Rijkswaterstaat begonnen met de aanleg van een overnachtingshaven voor binnenschepen op de plaats van de Beijenwaard. Het gebied tussen de Spijksedijk en de rivier is daarvoor inmiddels grotendeels afgegraven.
Foto's van de veranderingen zijn te zien op de website van Rijkswaterstaat en op de website van De Gelderlander.

De Beyenstraat in Hasselt (België)Tuilt is een deel van de voormalige gemeente Kuringen. Bij de grote gemeentelijke herindeling van 1977 werd Kuringen bij Limburgse provinciehoofdstad Hasselt gevoegd. Na de fusie kreeg de Kapelstraat in Tuilt een andere naam, omdat er in Hasselt ook een Kapelstraat was. De nieuwe naam van de Tuiltse Kapelstraat werd Beyenstraat.
In een website over Hasselt staat over deze naam: De naam Beyenstraat verwijst naar het naburige Bijenveld. Over dat "naburige Bijenveld" is echter volgens een mededeling van Tina Vandenabeele van het Stadsarchief Hasselt geen informatie terug te vinden. De naam Beyenstraat heeft volgens haar niets te maken met de familienaam Beyen (die in Belgisch Limburg overigens tamelijk veel voorkomt).
De foto van het straatnaambordje is gemaakt door Eric Vilters en Eveline Vanhemel uit Hasselt.

De Rue de Beijen in Chailles (Frankrijk)Chailles is een plaats aan de Loire, iets ten westen van Blois, in het departement Loir-et-Cher. Een straat in Chailles met huizen die zo te zien in of omstreeks de jaren 90 zijn gebouwd, draagt de naam Rue de Beijen.
Enkele bewoners van de Rue de Beijen (uitgesproken: Beezjén) bleken desgevraagd geen idee te hebben waar de naam van hun straat vandaan komt. Bij navraag op het gemeentehuis van Chailles was de conclusie dat de naam van deze straat vermoedelijk ontleend is aan het terrein waarop het wijkje is gebouwd. Op een bestemmingsplankaart staan de namen Beijen en Le petit Beijen. De vraag waar de naam van dat terrein vandaan kwam, kon echter niet worden beantwoord.

De Bijenlaan in WeerseloHoewel deze website in principe alleen over de familienamen Beijen en Beyen gaat, en niet over Bijen, is de Bijenlaan in Weerselo ook relevant.
Op de pagina Een erve Bijen bij Weerselo wordt verteld dat de naam van de Hengelose familie Beijen hoogstwaarschijnlijk ontleend is aan het erve Bijen in Weerselo. Een erve was een boerderij met bijbehorende grond en vaak nog wat andere bouwwerken. Het hoofdgebouw van het erve Bijen lag ongeveer op de plaats van de rode cirkel op de plattegrond. De huidige Bijenlaan slingert zich door de wijk Nijstad in Weerselo. Op sommige straatnaambordjes in de Bijenlaan staat als verklaring: "naar het hieraan gelegen erf Bijen".

Onechte Beyen- en Beijenstraten

Als je via Google zoekt naar vermeldingen van Beyen- of Beijenstraten of -lanen, vind je veel links naar straten die een andere naam hebben. Voor veel mensen is het kennelijk te lastig om een straatnaam goed te schrijven. Voorbeelden van straten die vaak als Beyen- of Beijenstraat worden geschreven:

 • De Beijensstraat in Nijmegen. Deze straat is niet genoemd naar een lid van een familie Beijen of Beyen, maar naar Jean Louis Henri Beijens (1835-1914). Hij schonk een belangrijke verzameling Oost- en West-Indische en Afrikaanse voorwerpen aan de gemeente Nijmegen.

 • De Beijnenstraat in Voorburg. Leonardus Cornelis Beijnen (1826-1891) was wethouder van Voorburg tussen 1869 en 1875.

 • De L.R. Beijnenlaan in Brummen. Laurens Rijnhart Beijnen (1896-1945) was een verzetsstrijder uit Brummen. Hij werd gefusilleerd op 13 april 1945 en is begraven op de Algemene Begraafplaats in Brummen.

 • De Bijenstraat in Culemborg. Deze straat ligt in de wijk Landzicht, waar de straten naar bekende Culemborgers zijn vernoemd. De Bijenstraat is genoemd naar de hoofdonderwijzer Jacobus Johannes Henricus Bijen (1901-1982).

 • De Paulus Beyestraat in Deurne bij Antwerpen. Paulus Beye was rond 1429 aartsdiaken (een hoge kerkelijke functionaris) van Kamerijk (Cambrai). Deurne ressorteerde destijds onder Kamerijk.

 • De Beijersstraat in Den Haag. Deze straat in de wijk Transvaal is genoemd naar de Zuid-Afrikaanse generaal Christiaan Frederik Beyers (1869-1914, ook wel Beijers), een bevelhebber uit de Boerenoorlog.

 • De Koolemans Beynenstraat in Nijmegen. De kapitein der genie, later generaal-majoor, Jan Pieter Koolemans Beijnen (1854-1930, ook wel Koolemans Beynen) was betrokken bij de bouw van de infanteriekazernes aan de Groesbeekseweg en de Gelderselaan.

 •    De volgende pagina

  De voorpagina
  Het inhoudsoverzicht

  De bovenkant van de pagina
  Zoeken op deze website

  Reacties of vragen