|
|
|
De tak Gijsbert van de IJsselsteinse familie
Arie Beijen en zijn nakomelingen |
Arie BeijenArie Beijen (9.9) was de tweede volwassen geworden zoon van de op de vorige pagina genoemde Gijsbert Beijen en Hilligje Speltenburg. Alle huidige leden van de subtak Arie stammen van hem af.Arie werd geboren in Hagestein in 1758. Kort daarna verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar Vianen, waar Arie de rest van zijn leven zou blijven wonen. In 1785 trouwde hij met zijn plaatsgenote Cornelia van Gelder. Na de dood van zijn vader in 1784 nam Arie diens transportbedrijf en de herberg De Roode Leeuw over. Na 1800 gingen de zaken echter geleidelijk minder goed, hoogstwaarschijnlijk door de economische stagnatie in de Franse tijd. Arie en Cornelia overleden kort na elkaar: Arie op 9 februari 1813, Cornelia drie dagen later. Zij lieten meer schulden dan bezittingen na. In juni 1813 werd De Roode Leeuw openbaar verkocht. De advertentie voor de verkoping sprak over Een Huis, Tuin, Stal en Erve, zynde geapproprieerd tot een Herberg en Uitspanning, van ouds genaamd de roode Leeuw, No. 95, staande en gelegen langs de nieuw aangelegde Keizerlyke Straatweg en Gorinchemsche Trekvaart, (....); zynde zeer voordeelig gelegen en voorzien van eene zeer ruime doorrydende Stal, en hetwelk de beste vooruitzigten tot een goed bestaan oplevert.
De kinderen van Arie
In 1847 kreeg Aries jongste dochter Nelligje (10.27), die ook wel Pieternella werd genoemd, in haar woonplaats Vianen echter een zoontje, dat naar zijn lang daarvoor overleden grootvader Arie (11.3) werd genoemd. Omdat Arie geen officiële vader had, was zijn achternaam Beijen. Nelligje voedde haar zoontje alleen op. In 1864, toen Arie zestien jaar was, overleed Nelligje. De latere generaties van de subtak ArieDe nu wees geworden Arie was schildersknecht en kwam na het overlijden van zijn moeder bij zijn baas in huis. In 1871 trouwde hij met Antje van Ooij. Zij kregen zes kinderen, van wie er drie volwassen werden. Na het overlijden van Antje hertrouwde Arie in 1885 met Maria van den Bosch. Uit dat huwelijk werden nog drie kinderen geboren, van wie er twee volwassen werden.Arie, die zijn hele leven schilder was gebleven, overleed in 1908 in Vianen. De drie volwassen geworden zoons van Arie, Arie (12.1), Pieter (12.6) en Frans Nicolaas (12.8), werden ook alle drie schilder. Pieter kreeg geen kinderen; over Arie en Frans volgt hier iets meer. De oudste zoon Arie Beijen junior (12.1), die geboren was in 1872, trouwde in 1900 met de eveneens uit Vianen afkomstige Flora Delaunaij. Zij overleden beiden in 1946.
Frans Nicolaas Beijen (12.8) was de jongste zoon van Arie Beijen senior. Hij was in 1888 geboren uit het tweede huwelijk van zijn vader. In 1916 trouwde hij in in Lochem met de Lochemse Rika Bolte. Frans ging daar als huisschilder werken. Hij en zijn vrouw bleven de rest van hun leven in Lochem wonen. Zij kregen drie dochters. De foto hiernaast is gemaakt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van Frans en Rika in 1956.
|
De volgende pagina De voorpagina |
Het inhoudsoverzicht De bovenkant van de pagina |
Zoeken op deze website Reacties of vragen |