De familiesite Beijen/Beyen
door Laurens Beijen
De voorpagina
Het inhoudsoverzicht
De volgende pagina
De vorige pagina
De voornamenlijst
De fotogalerij
Zoeken op deze website
Reacties of vragen

De tak Johan Franco van de IJsselsteinse familie

De Johan Franco's V en VI

Na de Johan Franco's I, II, III en IV, de hoofdpersonen van de vier vorige pagina's, komen nu de Johan Franco's V en VI ter sprake.

Johan Franco V

Johan Franco Beijen V (11.3) werd in 1833 geboren in Barneveld als zoon van Johan Franco IV en Anne Helčne Florentine Bogaard.
Net als enkele ooms en broers koos Johan Franco V voor een militaire loopbaan. Na een opleiding bij de academie voor de zee- en landmacht van 1850 tot 1853 was hij korte tijd adelborst bij de marine. In 1854 werd hij overgeplaatst naar de genie. Hij doorliep daar een groot aantal rangen en bracht het tot kapitein-ingenieur bij de genie.
Hij werd al in 1872, toen hij nog geen 39 jaar was, gepensioneerd, waarschijnlijk om medische redenen. In de jaren daarvoor was hij al een aantal keren op zijn verzoek tijdelijk op non-actief gesteld.

Op de linkerfoto, die in 1861 is gemaakt, is hij afgebeeld op 28-jarige leeftijd: J.F. Beijen 1e luitenant der genie in 1861 in garnizoen te Nijmegen.
De foto daarnaast moet gemaakt zijn in 1902 of daarna, toen Johan Franco al 69 jaar of ouder was. Onder de foto staat namelijk dat de fotograaf Louis Fraenkel bekroond is bij de internationale fotografietentoonstelling in Amsterdam in 1902.
De rechterfoto wordt door sommigen ten onrechte toegeschreven aan zijn vader Johan Franco IV, maar die kan dat onmogelijk zijn geweest omdat hij al in 1878 is overleden.

Johan Franco trouwde in 1884, toen hij al 51 jaar was, met de twintig jaar jongere Fennechiena Boers. Het huwelijk werd gesloten in IJsselstein. Ze woonden daar korte tijd, waarschijnlijk bij familie.
Na hun huwelijk verhuisden ze naar Sint-Oedenrode. Ze kregen daar twee kinderen: Helena Francona Florentina in 1885 en Johan Franco (VI) in 1886. Het gezin verhuisde in 1895 naar Zeist.

Johan Franco V publiceerde diverse religieus geďnspireerde brochures, onder andere over de relatie tussen het christendom en de socialistische beweging. In tegenstelling tot veel anderen vond hij dat ze goed te verenigen waren. Verder was hij een actief bestrijder van het gebruik van alcoholische drank.
Johan Franco overleed in 1918 in Zeist. Zijn weduwe overleed in 1929 in Apeldoorn.

Johan Franco VI

Johan Franco VI (12.2) was de in 1886 geboren zoon van de hierboven genoemde Johan Franco V en Fennechiena Boers. Hij bleef ongetrouwd.
Johan Franco (roepnaam Jan) werd opgeleid tot stuurman aan de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam en werkte daarna lange tijd in Nederlands-Indië. Later was hij gezagvoerder bij de koopvaardij.
In verband met de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1939 aangesteld als luitenant ter zee bij de marine voor speciale diensten. Hij bleef dat tot zijn eervol ontslag in 1947. Hierboven staat een foto uit 1940.
Op oudere leeftijd woonde hij in Heteren (Gelderland). Hij had ook een kamer in het Zeemanshuis in Amsterdam. Hij overleed in 1971 tijdens een rit in een tram in Amsterdam, 84 jaar oud.

Met zijn overlijden eindigde de reeks van zes Johan Franco's.

Een andere Johan Franco Beijen

Een zevende familielid met de naam Johan Franco Beijen maakte geen deel uit van deze reeks. Die Johan Franco, een neef van Johan Franco VI, wordt genoemd op de pagina Een Beijen-takje in Nederlands-Indië.

   De volgende pagina

De voorpagina
Het inhoudsoverzicht

De bovenkant van de pagina
Zoeken op deze website

Reacties of vragen